معرفی پارک چیتگر

8698 | 11 اردیبهشت 1400

پارک جنگلی چیتگر تهران

پارک جنگلی چیتگر تهران

پارک جنگلی چیتگر در منطقه 22 شهرداری تهران

شهر تهران با وجود دارا بودن امکانات، خدمات و تجهیزات متنوع هنوز از کمبودهای بسیاری (کمی و کیفی) رنج میبرد. از نظر فضای سبز شهری این کمبودها چشمگیرتر میباشد. منطقه 22 شهرداری تهران واقع در شمال غربی شهر تهران، با 5881 هکتار وسعت (طبق پهنه بندی مصوب سال 1391) به دلیل ویژگی های خاص طبیعی و موقعیت خود در پهنه پایتخت ، به عنوان منطقه ای مستعد قطب گردشگری شناخته شده و چشم انداز آینده آن بر این اساس استوار شده است جمعیت این منطقه براساس سرشماری سال ۱۳۹۰ ایران، ۱۲۸٬۹۵۸ نفر (۳۸٬۱۰۶ خانوار) شامل ۶۵٬۴۷۶ مرد و ۶۳٬۴۸۲ زن می‌باشد. منطقه ۲۲ از ابتدا به عنوان ریه تنفسی تهران در نظر گرفته و معرفی شده است، در دوره های مختلف مدیریتی شهرداری تهران، توجه به حفظ و ارتقای کیفیت و کمیت فضای سبز منطقه ۲۲ یکی از برنامه های اصلی درباره این منطقه از کلانشهر تهران بوده است.  در واقع منطقه 22 تهران به عنوان منطقه ای نوپا و بکر و اولین منطقه ای که قبل از اسکان جمعیت دارای برنامه ها و طرحهای اسکان بوده و با دارا بودن قابلیتهای فراوان دیگر به کمک ابزار اصولی طراحی و برنامه ریزی شهری در جهت تحقق پذیری ارتقاء کیفیت محیطی برای دستیابی به نیازهای اساسی شهروندان و تامین بخشی از نیازهای شهری تهران گام اساسی را برداشته است. در واقع بوستانهای  مجهز شهری به دلیل نقش و عملکرد متنوع بعنوان یکی از مهمترین عناصر سفرساز در میان فضاهای شهری امروزی مورد توجه میباشند . در ساختار فضایی شهر تهران با توجه به جایگاه و اهمیت بوستان جنگلی  چیتگر و امکانات و قابلیتهای بسیار جذاب و منحصر به فرد آن ، این عامل چشمگیرتر میباشد.                  

مردم ولی نعمتان ما هستند در همین راستا ایجاد رفاه شهروندان باید در اولویت برنامه های مدیریت شهری قرار گیرد و پروژه های فرا منطقه ای منطقه به ویژه زیرساخت های گردشگری منطقه در سایه یک سیاست برنامه ای نظام مند با بهره گیری از نظرات و تجربیات افراد نخبه و خوش فکر منطقه اجرایی شود. خوشبختانه با توجه به استعدادی که در منطقه 22 از نظر وجود زیرساخت ها وجود دارد و مهمترین این زیرساخت ها در بخش گردشگری منطقه موجود است، این استعدادها باید با تلاش و پشتکار به عنوان الگویی برای برنامه ریزی های سایر مناطق تهران بکار گرفته شود.

علی نوذرپور
شهردار منطقه 22

بوستان جنگلی چیتگر و فضای سبز

توسعه شهری و افزایش حضور جمعیت در آن و افزایش میزان ساخت و سازها در شهر و با توجه به نقشهای گوناگونی که فضای سبز شهرها می توانند ایفا کنند، جایگاه فضای سبز و بوستانهایی نظیر بوستان جنگلی چیتگر بسیار حائز اهمیت می باشد. بوستان جنگلی چیتگر در ساختار فضایی شهر تهران به دلیل وسعت زیاد ، پوشش گیاهی انبوه، وجود عناصر و امکانات ویژه ، چشم اندازهای بسیار متنوع ، سهولت دسترسی به آن موقعیت قرار گیری ویژه و .... در برطرف ساختن برخی کمبودها و نیازهای منطقه 22 ، حوزه غربی تهران ، شهر تهران و حتی فراشهری می تواند نقشهای ویژه ای ایفا نماید. بوستان جنگلی چیتگر در سال 1342 توسط سازمان جنگل ها و مراتع احداث شده و در حال حاضر تحت مدیریت شهرداری منطقه 22 تهران است. بوستان جنگلی در ساختار فضایی شهر تهران به دلیل وسعت زیاد ، پوشش گیاهی انبوه ،وجود عناصر و امکانات ویژه ،چشم انداز های بسیار متنوع ،سهولت دسترسی به آن موقعیت قرار گیری ویژه و ... در برطرف ساختن برخی کمبودها و نیازهای شهروندان نقش ویژه ای را ایفا می نماید.

ویژگی های پارک چیتگر

امتداد اصلی پارک در جهت شرقی – غربی قرار گرفته و پستی و بلندی های عمده را تپه ماهور تشکیل می دهد .پوشش درختی بوستان در مجموعه مساحتی در حدود 874 هکتار را در بر می گیرد با توجه به عبور مسیل چیتگر از وسط پارک ، این محدوده به دو بخش غربی و شرقی تقسیم شده است. محدوده شرقی به مساحت تقریبی 253 هكتار است، محدوده غربی مساحتی معادل 658 هكتار را به خود اختصاص داده است . حداقل ارتفاع پارك چیتگر از سطح دریا 1225 متر و حداكثر آن 1313 متر بوده و متوسط آن 1269 متر می باشد (اختلاف ارتفاع پارك بین پست ترین و مرتفع ترین نقطه پارك 88 متر است). این پارک از جنوب به آزاد راه تهران – کرج ، از شمال به اتوبان حکیم غرب (شهید همدانی) و از غرب به شهرک سرو آزاد و پیکان شهر و باغ گیاه شناسی واز شرق به منطقه خرگوش دره محدود می گردد. بر اساس مطالعات در حال حاضر به طور متوسط روزانه 10000 نفر به بوستان جنگلی چیتگر مراجعه می کنند.

شناخت كلی محیط طبیعی چیتگر

در مجموع منطقه ای كه پارك چیتگر در آن واقع گردیده است، بسته به نقاط مختلف آن، دارای عوارض و پستی و بلندیهای بسیاری می باشد و به همین نسبت نوسانات شیب آن زیاد است و از صفر شروع و تا هشتاد درصد نیز مي‌رسد. امتداد اصلی پارك در جهت شرقی ـ غربی قرار گرفته و پستی و بلندیهای عمده را تپه ماهور تشكیل می دهد. با توجه به عبور مسیل چیتگر از وسط پارك، این محدوده به دو بخش غربی و شرقی تقسیم شده است .

پوشش گیاهی و محیط طبیعی پارک چیتگر

پوشش درختی پارك (گونه های گیاهی)

این پارک پوششی غنی از گیاهانی همچون کاج تهران، زبان گنجشک، اقاقیا، نارون، پلت، سروخمره ای، سرونقره ای، افرای سیاه و ارغوان دارد. حدود 53 درصد از این درختان را گونه های سوزنی برگ تشكیل می دهند كه مساحت زیر پوشش آنها، در جداول شماره 1و2 آمده اند. در مجموع درختان سوزنی برگ در حدود 390 هكتار (در حدود 48% مساحت كل پارك) را به خود اختصاص داده اند . درختان پهن برگ حدود 47 درصد درختان پارك را شامل می شوند .

جدول شماره 1: 53% از پوشش درختی بوستان جنگلی چیتگر را درختان سوزنی برگ تشکیل می دهند (مهندسین مشاور عمران سرزمین ، 1377)

شماره نام گونه نام لاتین مساحت زیرپوشش ( هكتار ) درصد پوشش نسبت به كل پارك
1 كاج الداریكا Pinus eldarica 366/5 45
2 سرو نقره ای Cupressus arizonica 23 2/8
3 سرو خمره ای Thuja Orientalis 1/4 0/17

جدول شماره 2: 47% از پوشش درختی بوستان جنگلی چیتگر را درختان پهن برگ تشکیل می دهند ( مهندسین مشاور عمران سرزمین 1377)

شماره نام گونه نام لاتین مساحت زیرپوشش ( هكتار ) درصد پوشش نسبت به كل پارك
1 اقاقیا Robinia psue 186 22/85
2 زبان گنجشك Fraxinux rotudifolia 98/35 12
3 افرای زینتی Acer negundo 28/5 3/5
4 پلت Acer velutinum 1 1/3
5 نارون چتری Ulmus densa 6/1 0/8
6 ارغوان Cercia silsqastrum 5 0/6
7 داغداغان Celtis ausrralis 2/45 0/6
8 انواع بلوط Quercus sp. 1/7 0/3
9 ایلان ( عرعر ) Ailanthus altissima   0/2

گونه های گیاهی پارک چیتگر

گونه های جانوری پارک چیتگر

علاوه بر غنای گونه ی گیاهی، بوستان چیتگر دارای انواع مختلفی از گونه های جانوری می باشد که در قسمت های مختلف این مجموعه زندگی می کنند. از جمله این گونه های می توان به انواع پرندگان مانند طوطی، مرغ مینا، کلاغ، گنجشک و همچنین سنجاب و روباه اشاره نمود که برای علاقمندان به طبیعت شرایط مناسبی را ایجاد کرده تا بتوانند در فاصله کمی از بافت شهری فرصت نظاره طبیعت و بهره مندی از مواهب آن را داشته باشند.

تاریخچه پارک چیتگر

بوستان جنگلی چیتگر در سال 1342 توسط سازمان جنگل ها و مراتع احداث شده و در حال حاضر تحت مدیریت شهرداری منطقه 22 تهران است.

پیرو سیاست کنترل مهاجرت مردم به شهرهای بزرگ در سال 1342، سازمان جنگل ها و مراتع کشور احداث و کاشت جنگل کاری های 3 گانه شهر تهران را در دستور کار خود قرار می دهد و در نتیجه در غرب بوستان جنگلی چیتگر، در شمال بوستان جنگلی لویزان و در شرق بوستان جنگلی سرخه حصار برای پروژه های جنگل کاری در نظر گرفته می شود و تا سال 1348 کاشت و توسعه درختان بوستان جنگلی چیتگر به طول می انجامد.

 بعد از انقلاب اسلامی ایران در سال 1361 بوستان چیتگر طی فرآیندی به شرکتی وابسته به بنیاد شهید به نام شرکت شاهد واگذار می گردد و در سال 1367 به دلیل ضعف در نگهداری با صلاحدید مسوولین وقت، سازمان پارک ها و فضای سبز شهر تهران بوستان جنگلی چیتگر را تحویل و در سال 1368 به شهرداری منطقه 5 تحویل می دهد. پس از آن در سال 1378 پس از شکل گیری شهرداری منطقه 22 پارک چیتگر هم جزو اراضی تحویل این منطقه شهرداری می گردد و از آن زمان تاکنون زیر نظر شهرداری منطقه 22 تهران اداره و نگهداری می شود.

 

ورودی های پارک چیتگر

پارک جنگلی چیتگر در غرب تهران و در مسیر آزادراه کرج واقع شده است و از مسیرها و ورودی های زیر در دسترس است:  

مسیر رفتن به پارک چیتگر

o ورودی شماره یک: بلوار کوهک (ایستگاه مترو چیتگر)

o ورودی شماره دو: خروجی آزادراه تهران کرج، جنب مدیریت پارک

o ورودی شماره سه و چهار: بلوار دستواره، بعد از پمپ گاز

o ورودی شماره پنج: آزاد شهر (فاز غربی)

o ورودی ایستگاه مترو ایران خودرو: فاز غربی

مسیر رفتن به پارک چیتگر با مترو

o ورودی شماره یک: بلوار کوهک (ایستگاه مترو چیتگر)

o ورودی ایستگاه مترو ایران خودرو: فاز غربی

پرسش های متداول

پارک جنگلی چیتگر از پارک‌های جنگلی شهر تهران است که از شمال به زمین‌های چیتگر، از جنوب به آزادراه تهران-کرج از غرب به شهرک سروآزاد و پیکان‌شهر و از شرق به منطقهٔ خرگوش‌دره محدود می‌شود. این پارک با ۹۵۰ هکتار زمین پردرخت از بزرگ‌ترین بوستان‌های جنگلی استان تهران است.
پارک جنگلی چیتگر در غرب تهران و در مسیر آزادراه کرج واقع شده است و از مسیرها و ورودی های زیر در دسترس است ورودی شماره یک: بلوار کوهک (ایستگاه مترو چیتگر) ورودی شماره دو: خروجی آزادراه تهران کرج، جنب مدیریت پارک ورودی شماره سه و چهار: بلوار دستواره، بعد از پمپ گاز ورودی شماره پنج: آزاد شهر (فاز غربی) ورودی ایستگاه مترو ایران خودرو: فاز غربی
دو ایستگاه مترو برای دسترسی به پارک چیتگر وجود دارد ایستگاه مترو چیتگر - بلوار کوهک ایستگاه مترو ایران خودرو - ورودی فاز غربی
پیست دوچرخه سواری، بوستان بانوان ریحانه، پارک بازی کودکان، باغ وحش، باشگاه های سوارکاری، ، پینت بال، رستوران تشریفات، رستوران شبهای گلستان، رستوران باراد، رستوران مروارید، باغ گل، زمین والیبال ساحلی
4 رستوران در پارک چیتگر وجود دارد: رستوران تشریفات، رستوران شبهای گلستان، رستوران باراد، رستوران مروارید
بوستان چیتگر هزینه ورودی ندارد، ولی برای استفاده از هرکدام از بخش‌های تفریحی آن باید هزینه مجزایی را بپردازید. برای مثال، هزینه قایق‌سواری بسته به مدل قایق از ۱۰ هزار تومان تا ۶۰ هزار تومان و هزینه اجاره دوچرخه بسته به مدل از ساعتی ۲۰ هزار تا ۵۰ هزار تومان متغییر است.
ساعات کاری پیست دوچرخه‌سواری چیتگر از ساعت ۱۵ تا ۲۴ است.
بله بوستان بانوان ریحانه در پارک جنگلی چیتگر واقع شده است.

تصاویر

معرفی پارک چیتگر

9

دیدگاه ها

چهارشنبه, 07 مهر,1400

علی

ساعت کاری پیست حتی در روزهای تعطیل هم 15 تا 24 هست

چهارشنبه, 17 فروردین,1401

کتایون

میبخشید قفس گوزنها تو کدوم قسمت پارک هست؟ قبلا رفتم ولی الان نمیتونم مکانش رو پیدا کنم، ضمنا روی نقشه هم نبود

ثبت دیدگاه

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید: